Grzybobrania wielu osobom kojarzą się z jesienią. Wtedy też, gdy wychodzimy na spacer do lasu, zbieramy pełne kosze grzybów. Taki stan rzeczy jest bardzo pozytywny dla nas – amatorów leśnych przechadzek. W poszukiwaniu grzybów możemy udać się do lasu lub na łąkę również wiosną. Dla wielu te pomysł wydaje się nietrafiony, lecz taka jest prawda. Wiosną też znajdziemy wiele interesujących grzybów.

Wiosenne grzyby w Polsce są ciekawymi okazami, wartymi przyjrzenia się im. Do gatunku jadalnych grzybów należy, z pewnością, twardzioszek przydrożny. Pierwsze jego owocniki wyrastają już w maju. Najczęściej znajdziemy go w sadach i na trawnikach. Ten wiosenny grzyb, który rośnie w Polsce, ma także inna nazwę – tańcówkę. Czasami spotkamy alternatywne określenia: dróżnik lub podróżnik.

W porze wiosennej napotkamy także uszaka bzowego. Występuje w Polsce na bzie czarnym. Najczęściej po kilkudniowych opadach deszczu.

W kwietniu i maju znajdziemy smardze Morchella. Są to typowo wiosenne grzyby. Najczęściej rosną w ogrodach, na terenach poogniskowych, ale również na żyznych łąkach i w lasach blisko rzek. Smardze Morchella są grzybami jadalnymi. Jednak na terenie Polski ich zrywanie jest zabronione. Wynika to z faktu, że coraz rzadziej je spotykamy. Dlatego są objęte ochroną.

W maju zajdziemy także piestrzenicę kasztanowatą. Jest grzybem dużych rozmiarów i według wielu osób, świetnie smakuje. Trzeba jednak pamiętać, że gdy go nie dogotujemy, jest silnie trujący. W tym wypadku należy na to bardzo uważać.