Słone paluszki, czipsy czy solony popcorn to najpopularniejsze przekąski towarzyszące prawie każdej imprezie towarzyskiej czy letniemu grilowaniu. Żadne z nich natomiast nie są specjalnie korzystne dla zdrowia, ani samopoczucia. Wydęty brzuch, rozdrażnienie i uczucie rozleniwienia nie są zbyt pożądanym efektem po dobrej zabawie z przyjaciółmi. Roladki z bakłażana na zimno to nowy pomysł, który mógłby z dużym powodzeniem zastąpić wcześniej wymienione słone zakąski. Niewielkie, idealne na jeden kęs.
Nie wymagają długiego czasu spędzanego w kuchni przy gotowaniu, a smakują doskonale i aromatycznie. Roladki z bakłażana na zimno to przepis wywodzący się z kuchni gruzińskiej. Są również świetnym wyborem w przypadku diety wegańskiej lub beglutenowej. Dbając o zdrowie nie trzeba być skazanym na potrawy nijakie w smaku i pozbawione pięknych aromatów. Farsz przygotowany z orzechów z dodatkiem granatu i ciekawych przypraw to wyjątkowa pasta, która zaspokoi głód i zachcianki nawet najbardziej wymagających krytyków kulinarnych. Przy okazji organizacji kolejnego spotkania towarzyskiego z najbliższymi przyjaciółmi, warto błysnąć znajomością kuchni innej niż dotychczasowa i wszechobecnie znana. Nawet najbardziej wypełniony po brzegi talerz w mgnieniu oka opróżni się zapewniając ciekawe doznania smakowe.
Najnowsze komentarze