Kuchnia litewska znana jest z potraw obfitujących w ziemniaki i mięso. Kuchnia ta od wieków opiera się na produktach takich jak zboża, mleko, owoce leśne, grzyby czy miody. Mimo, iż niektórzy uważają kuchnie litewską za zbyt prostą i ciężką, warto docenić jej obfitość i niepowtarzalny smak potraw.
Z powodu dość skomplikowanej historii Litwy, kuchnia tego kraju niemal od początku była pod wpływem kuchni krajów sąsiadujących, takich jak: kuchnia ukraińska, polska, tatarska, białoruska, czy żydowska. Poprzez wpływy z innych krajów, kuchnia litewska zmieniała się na przestrzeni wieków, dzięki czemu wytworzyła swoją własną, odmienną paletę niepowtarzalnych potraw. Ze względu na fakt, iż spora część mieszkańców Litwy zajmowała się rolnictwem, potrzebowali oni sporo energii aby podołać trudom codziennych obowiązków. Wobec tego tradycyjny litewski obiad powinien być syty i dość kaloryczny, tak aby dostarczyć wystarczającą ilość energii potrzebnej do pracy na polu. Upowszechnienie się rolnictwa spowodowało we wczesnym średniowieczu znaczący wzrost spożycia rozmaitych zbóż, czy to w postaci kasz czy wypieków. Litwa jako kraj przeważająco rolniczy stała się jednym z czołowych konsumentów produktów mlecznych, uzupełniając dietę o niektóre warzywa, ale także owoce leśne czy też grzyby. Wśród najczęściej wykorzystywanych warzyw znajdziemy ziemniaki, kapustę, fasolę, rzepę, buraki czy kalarepę. W tradycyjnej kuchni litewskiej używa się przypraw takich jak: pieprz, kolendra czy gałka muszkatołowa. Często litewskie potrawy przyprawiane są także miętą czy kminkiem, który dodaje się do wielu potraw poczynając od chleba, poprzez zupy, aż po suszone wędliny i wędzone białe sery. Na początku (podobnie jak w kuchni polskiej) przyprawy były używane głównie do konserwowania żywności, nadając potrawom dość pikantny charakter, jednak upowszechnienie saletry oraz innych środków służących do przechowywania żywności poskutkowało jego złagodzeniem. Pod koniec wieku XIX kuchnia litewska była jedna z trzech najbardziej cenionych kuchni w dawnej Rzeczypospolitej.
Najnowsze komentarze